Наука

Когато черни дупки се сблъскват (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва, когато се сблъскат две черни дупки? Това екстремно явление протича в центровете на много сливащи се галактики и кратни звездни системи.

Представеното видео показва компютърна анимация на крайните етапи на такова сливане, като се подчертават ефектите на гравитационната леща, които биха се проявили на фоново звездно поле. Черните области показват хоризонтите на събитията на динамичното дуо, докато заобикалящият пръстен от изместващи се фонови звезди показва позицията на комбинирания им пръстен на Айнщайн. Всички фонови звезди имат не само образи, видими извън този пръстен на Айнщайн, но също така имат по един или повече допълнителни образа, видими отвътре. В крайна сметка, двете черни дупки се сливат. Вече е известно, че крайните етапи на такова сливане произвеждат силна експлозия от гравитационно излъчване, предоставяйки нов начин да наблюдаваме нашата Вселена.

When Black Holes Collide
Video Credit & Copyright: Simulating Extreme Spacetimes Collaboration

https://apod.nasa.gov/apod/ap210411.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!