Наука

Хеликоптерът Ingenuity в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хеликоптерът Ingenuity в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 5 април (45 марсиански ден на мисията) цветната стерео камера Mastcam-Z на Perseverance е направила този близък 3D кадър (за да го видите добре трябва да си сложите червено-сини стерео очила) на марсианския хеликоптер Ingenuity.

Остават само няколко марсиански дни преди Ingenuity да направи първия опит за летене на чужда планета в тънката марсианска атмосфера. Тестовият полет е планиран за не по-рано от 11 април (неделя).

Хвърляйки сянка на марсианската повърхност Ingenuity стои самостоятелно на четирите си крака точно до следите от гумите на роувъра. Експерименталният соларен панел на хеликоптера зарежда батериите му, които го топлят през студените марсиански нощи и ще даде заряд, за да се задвижат двете 1,2-метрови перки, които се въртят в срещуположни посоки по време на полета.

Хеликоптерът Ingenuity в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

3D Ingenuity
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS, ASU

https://apod.nasa.gov/apod/ap210408.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!