Наука

Космическите прахови нишки на галактиката NGC 1947 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Разположена в дълбокото южно небе, в границите на съзвездието Златна рибка, NGC 1947 е на разстояние около 40 милиона светлинни години от нас. Като силует на фона на звездната светлина, през ядрото на пекулярната галактика, се виждат тъмни “платна” от космически прахови нишки. Въртенето на звезди, газ и прах, очертава ръкавите на спиралните галактики. В NGC 1947 обаче движението на праха и газа не следват това на звездите.

Тази сложна структура дава основание да се смята, че видимите нишки от прах и газ в тази галактика може да са дошли от друга галактика, и да са акретирали върху NGC 1947 през последните 3 милиарда години от еволюцията на пекулярната галактика. С всички тези разпръснати по кадъра ярки звезди от Млечния път на преден план и далечни галактики за фон, това рязко изображение, получено от телескопа Хъбъл, обхваща около 25 000 светлинни години около центъра на NGC 1947.

Космическите прахови нишки на галактиката NGC 1947 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Threads of NGC 1947
Image Credit: ESA/Hubble & NASA, D. Rosario; Acknowledgment: L. Shatz

https://apod.nasa.gov/apod/ap210407.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!