Наука

Марс и Плеядите зад хълма (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На пуст хълм ли се намира това самотно дърво? На пръв поглед, може би, но погледнете наоколо. Там, една оживена Вселена, може би чака да бъде открита.

Първо, вляво от дървото е планетата Марс. Червената планета, която е новият дом на марсохода на NASA – Perseverance, остава видима този месец след залез, над западния хоризонт. Вдясно от дървото са Плеядите, ярък звезден куп, доминиран от няколко ярки, сини звезди. Представеното изображение е комбинация от няколко отделни кадъра на преден план и фон, направени през няколко часа, в началото на миналия месец, от едно и също място на Оцетния хълм (Vinegar Hill) в Милфорд, Нова Скотия, Канада. По това време Марс преминаваше бавно, нощ след нощ, почти точно пред далечния звезден куп, наричан още Седемте сестри. Следващият път, когато Марс ще премине на такова малко ъглово отстояние до Плеядите, както през месец март, ще бъде през 2038 година.

Марс и Плеядите зад хълма (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mars and the Pleiades Beyond Vinegar Hill
Image Credit & Copyright: Kristine Richer

https://apod.nasa.gov/apod/ap210406.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!