Наука

Мъглявината Воал: Облаци от избухнала звезда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Облаци като този са всичко, което остава видимо от една звезда в Млечния път. Преди около 7000 години тази звезда е избухнала като свръхнова и след себе си е оставила мъглявината Воал. По това време разширяващият се облак вероятно е бил ярък колкото полумесец и е бил видим в продължение на няколко седмици за хората, живели в началото, когато са започвали да документират история.

Днес получилият се остатък от свръхнова, известен също като Cygnus Loop, е избледнял и вече се вижда само през малък телескоп, в съзвездието Лебед (Cygnus). Останалата мъглявина Воал (Veil nebula) обаче е огромна по размери и въпреки че се намира на около 1400 светлинни години разстояние, тя покрива над пет пъти видимия размер на пълната Луна. Представеното изображение е мозайка, съставена от шест кадъра, получени с космическия телескоп Хъбъл и обхващащи област с размери само около две светлинни години. Това е малка част от разширяващия се остатък на свръхновата. На изображенията, показващи цялата мъглявина Воал, дори внимателните читатели може да не успеят да идентифицират представените нишки.

Veil Nebula: Wisps of an Exploded Star
Image Credit: ESA/Hubble & NASA, Z. Levay

https://apod.nasa.gov/apod/ap210405.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!