Наука

Във, през и отвъд пръстените на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Във, през и отвъд пръстените на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На представеното изображение се виждат четири луни – можете ли да намерите всичките?

Първият и най-далечен във фона се вижда Титан – един от най-големите спътници в Слънчевата система. Тъмната ивица, която пресича този вечно облачен свят е северната полярна шапка. Следващият най-очевиден спътник е видимата на преден план Диона. Тя е изпълнена с кратери и ледени скали. Отляво се виждат няколко от широките пръстени на Сатурн, включително пръстенът А, с тъмния процеп Енке. Най-вдясно, точно извън пръстените, е Пандора, спътник с размер само 80 километра, която служи като “луна-пастирка” за F пръстена на Сатурн. Четвъртият спътник? Ако погледнете отблизо пръстените на Сатурн, в процепа  Енке ще откриете петънце, което всъщност е Пан. Въпреки че е един от най-малките спътници на Сатурн с размер 35 километра, Пан е достатъчно масивен, за да поддържа този процеп относително празен, без частици от пръстените. След повече от десетилетие изследвания и открития, космическата сонда “Касини” привърши своето гориво през 2017г. и бе насочена към атмосферата на Сатурн, където със сигурност се стопи.

Във, през и отвъд пръстените на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

In, Through, and Beyond Saturn’s Rings
Image Credit: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210404.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!