Наука

NGC 3521: Галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3521: Галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Прекрасната спирална галактика NGC 3521 е само на 35 милиона светлинни години от нас и се наблюдава в съзвездието Лъв. Тя е сравнително ярка на земното небе и се вижда лесно дори и с малки телескопи, но често се пренебрегва от любителите на фотографията, за сметка на други спирални галактики Лъв, като M66 и M65.

Трудно е да я пренебрегнем, обаче, в този пъстър космически портрет. Галактиката е с размер около 50 000 светлинни години и се характеризира с неравномерни и неправилни спирални ръкави, изпълнени с прах, розови зони на звездообразуване и купове от млади, сини звезди.

Забележително е, че в този дълбок кадър се вижда как NGC 3521 е обградена от ярки обвивки, подобни на балончета. Тези обвивки вероятно са приливни отломки, потоци от звезди, откъснати от галактики-спътници, които са преживели сливане с NGC 3521 в далечното минало.

NGC 3521: Галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3521: Galaxy in a Bubble
Image Credit & Copyright: Acquisition – Eric Benson, Processing – Dietmar Hager

https://apod.nasa.gov/apod/ap210402.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!