Наука

Централната черна дупка в M87 в поляризирана светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нека си припомним известните думи на Карл Сейгън: “Ако искаш да направиш джетове на една черна дупка, първо трябва да създадеш магнитни полета.” На представеното изображение е показана истинската посока на въртене (поляризация) на радиовълните. Тази поляризация се получава от силните магнитни полета, обграждащи свръхмасивната черна дупка в центъра на елиптичната галактика M87. Радиосигналите са регистрирани с разположените по цялото земно кълбо радиотелескопи, участващи в проекта Event Horizon Telescope (EHT).

Поляризационната структура, картографирана, с помощта на компютърно генерирани токови линии, е наложена върху известното изображение на черната дупка, получено с EHT и публикувано за първи път през 2019г. Цялостната тримерна структура на магнитното поле е сложна. Предварителните анализи показват, че части от това поле се въртят около черната дупка, заедно с акретиращото в нея вещество, както се и очакваше. Също така, обаче се наблюдава и една компонента на магнитното поле, която е насочена вертикално, в посока на отдалечаване от черната дупка. Именно тази компонента може да обясни как веществото се противопоставя на това да падне в черната дупка, а вместо се изстрелва в джета на M87.

Image Credit: Event Horizon Telescope Collaboration; Text: Jayanne English (U. Manitoba)

M87’s Central Black Hole in Polarized Light
Image Credit: Event Horizon Telescope Collaboration; Text: Jayanne English (U. Manitoba)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210331.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!