Наука

М64: Галактиката Зло око (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кой знае какви злини надничат от очите на галактиките… Хъбъл всъщност знае, или поне – в случая на спиралната галактика М64 – опитва се да разбере. Обектът Месие 64 или Злото око (познат още като Черното око или Спящата красавица) изглежда сякаш носи зло в окото си, тъй като всичките му звезди се въртят в същата посока, в която се върти и междузвездния газ в централната област на галактиката, но в обратна посока на въртенето на външните области. Заснети в детайл от космическия телескоп Хъбъл, който обикаля около Земята, огромните облаци от прах закриват близката част от централната област на М64. Те са украсени от пословичния червен цвят на водорода, който се асоциира със звездообразуване.

М64 се намира на 17 милиона светлинни години от от нас. Това означава, че светлината, която ние днес виждаме от нея, я е напуснала когато последният общ прародител на хората и шимпанзетата е населявал Земята. Прашното “око” и загадъчното въртене вероятно са резултат от сливане между две галактики, настъпило преди милиард години.

М64: Галактиката Зло око (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit: ESA/Hubble & NASA & the PHANGS-HST Team; Acknowledgement: Judy Schmidt

M64: The Evil Eye Galaxy
Image Credit: ESA/Hubble & NASA & the PHANGS-HST Team; Acknowledgement: Judy Schmidt

https://apod.nasa.gov/apod/ap210329.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!