Наука

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сплетени и спиралообразни нишки от светещ газ са причината за името на тази мъглявина – мъглявината Медуза. Позната и като Abell 21, Медуза е стара планетарна мъглявина на 1500 светлинни години от нас в съзвездието Близнаци. Също като митичното същество, на което е кръстена, тази мъглявина е позната с драматични трансформации. Фазата на планетарна мъглявина е последната фаза в живота на маломасивни звезди като Слънцето, когато се превръщат от червени гиганти в горещи бели джуджета и по време на този процес издухват външните си слоеве. Ултравиолетовото лъчение от горещата звезда захранва светенето на мъглявината. Преобразуващата се звезда на Медуза е слабата звезда в центъра на ярката арка. В този дълбок телескопичен кадър по-слабо светещите нишки се простират в горната част и вдясно над ярката арка. Според оценките, мъглявината Медуза се простира на 4 светлинни години.

Мъглявината Медуза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Medusa Nebula
Image Credit & Copyright: Josep Drudis

https://apod.nasa.gov/apod/ap210326.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!