Наука

Curiosity: марсиански ден 3048 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Curiosity: марсиански ден 3048 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преди Perseverance имахме Curiosity. Всъщност, роувърът Curiosity пръв успя да изпълни кацане на повърхността на Марс с помощта на маневрата с така наречения sky crane на 5 април 2012г.

На 2 март 2021 беше 3048-ият марсиански ден, откакто Curiosity започна да работи на Червената планета.

Тази 360-градусова панорама от ден 3048 е мозайка от 149 кадъра, направени с камерата Mastcam на Curiosity. Панорамата включва 23 кадъра на ледени тънки и високи облаци, носещи се в марсианското небе. Облачните кадри са заснети по време на този марсиански ден и са дигитално комбинирани в панорамна гледка. Близо до средата се вижда набраздения връх Mont Mercou. Върхът на Mount Sharp се извисява над 5 километра над дъното на кратера Gale, вляво в далечината.

Curiosity: марсиански ден 3048 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Curiosity: Sol 3048
Image Credit: NASA/JPL-Caltech – Processing: Elisabetta Bonora & Marco Faccin / aliveuniverse.today

https://apod.nasa.gov/apod/ap210325.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!