Наука

Сияния и светкавици на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сияния и светкавици на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо се наблюдават толкова много светкавици около полюсите на Юпитер?  Подобно на Земята, и на Юпитер има както сияния, така и светкавици. Обаче, за разлика от Земята, мълниите на Юпитер обикновено се появяват близо до полюсите му – докато повечето от земните мълнии са близо до Екватора. С цел да разбере тази разлика,  космическият кораб Juno на НАСА, който в момента е в орбита около Юпитер, е наблюдавал множество такива събития.

На представеното изображение, направено от камерата Stellar Reference Unit на Juno на 24 май 2018 г., се вижда овалът на северното полярно сияние на Юпитер и няколко ярки точки и ивици. Забележително явление е показано на изображението вдясно – това е проблясък на мълния на Юпитер – едно от най-близките изображения на полярното сияние и мълния. На Земята (която е много по-близо до Слънцето от Юпитер) слънчевата светлина на Екватора е достатъчно ярка, за да нагрее атмосферата толкова силно и да предизвика турбуленция, бури и мълнии. За разлика от това, на Юпитер атмосферата се нагрява предимно от неговата вътрешност като последствие от образуването му, което води до хипотезата, че по-силната  слънчева светлина на екватора намалява температурните разлики между горните нива на атмосферата. По този начин се намаляват екваториалните светкавични бури.

Сияния и светкавици на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SwRI; Text: Natalia Lewandowska

Aurorae and Lightning on Jupiter
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SwRI; Text: Natalia Lewandowska

https://apod.nasa.gov/apod/ap210324.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!