Наука

Почти като Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Почти като на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Повърхността на тази планета малко прилича на Марс. Това, все пак, е планетата Земя. Тази дигитално сглобена 360-градусова мозайка е заснета близо до Сан Педро, в чилийската пустиня Атакама.

Телескопите, които се намират в куполите на хоризонта се възползват от ясните и тъмни нощи, с които това място е известно. На изображението, заснето в началото на месец декември, великолепната арка на Млечния път описва почти 180 градуса по небето на тази планета, като много ярко се вижда съзвездието Орион.

Познатото ни съзвездие, за наблюдателите от северното полукълбо, изглежда обърнато с главата надолу и в тази южна декемврийска нощ се вижда в противоположния край на кадъра, спрямо Големия и Малкия Магеланови облаци.

Но Червената планета е най-яркото небесно жълтеникаво светило на това малко планетарно небе.

Почти като на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Robert Barsa

A Little Like Mars
Image Credit & Copyright: Robert Barsa

https://apod.nasa.gov/apod/ap210305.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!