Наука

Мястото на кацане на Perseverance, заснето от Mars Reconnaissance Orbiter (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мястото на кацане на Perseverance, заснето от орбитата на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ден след драматичното пристигане на марсианската повърхност, мястото на което Perseverance кацна, може да се види на това изображение с висока резолюция, заснето от Mars Reconnaissance Orbiter. На кадъра, получен от камерата в орбита, се забелязват двигателите на последната фаза на кацането, топлинният щит и парашутът заедно с горната част от обвивката, която достави Perseverance до Марс.

Всеки един от отбелязаните правоъгълници покрива около 200 метра (650 фута) по дъното на кратера Jezero. Perseverance се намира в центъра на следата, оставена от четирите двигатели на спускаемата финална фаза, която безопасно постави роувъра на повърхността.

Веднага след маневрата на инструмента Sky Crane (б.р. – помните – този, който с въжета спусна марсохода до повърхността), финалната фаза с ракетните двигатели се отдели и отлетя на безопасно разстояние от марсохода, като остави V-образна следа на мястото, където се разби. След отделянето си по време на кацането, топлинният щит и парашутът заедно със задната обвивка на апарата са отбелязани в момента на падане на тази снимка с висока резолюция, направена от орбита около Марс.

Мястото на кацане на Perseverance, заснето от орбитата на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Perseverance Landing Site from Mars Reconnaissance Orbiter
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

https://apod.nasa.gov/apod/ap210227.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.