Наука

Видео: Perseverance каца на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как би изглеждало кацането на Марс? За да проследим по-добре инструментите, участващи в т. нар. маневри Entry, Descent, and Landing (навлизане, забавяне и кацане), на марсохода Perseverance бяха добавени видеокамери, които вече изпратиха невероятните си кадри.

Представеното 3,5-минутно видео започва с отварянето на огромен парашут, който драстично забавя космическия апарат при навлизането му в атмосферата на Марс.

След това се вижда как топлинният щит се отделя и пада напред.

Докато Perseverance се спуска, Марс започва да изглежда все по-голям и повърхността му става все по-детайлна. Точно 2 минути след началото на видеото парашутът се откача и Perseverance започва да каца с помощта на ракетни двигатели, вижда се и как те разпръскват прах на всички страни. Скоро след това инструмента Sky Crane поема контрола и внимателно поставя Perseverance на повърхността, след което бързо се отдалечава на безопасно разстояние.

Роботизираният марсоход Perseverance сега ще започне да изследва древния кратер Jezero, като това включва и търсене на признаци, че живот някога е съществувал на съседната планета на Земята.

Video: Perseverance Landing on Mars
Video Credit: NASA/JPL-Caltech, Mars 2020 Mission Team

https://apod.nasa.gov/apod/ap210223.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.