Наука

Марсоходът Perseverance – ден 0 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марсоходът Perseverance - ден 0 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

След междупланетно пътуване продължило 203 дни и седем критични минути Perseverance кацна на Марс. Успешното кацане е кратера Jezero бе потвърдено от командния център на мисията в лабораторията JPL на НАСА в Южна Калифорния на 18 февруари 0:55 местно време (22:55 ч. българско време).

Представеното изображение е заснето от камерата използвана за избягване на опасности, разположена в предния ляв крак на големия колкото автомобил марсиански роувър. Защитното покритие на камерата е все още на нея, но на изображението се вижда сянката, която най-амбициозният марсиански роувър – Perseverance, хвърля върху марсианската повърхност.

Марсоходът Perseverance - ден 0 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mars Perseverance Sol 0
Image Credit: NASA, JPL, Mars 2020

https://apod.nasa.gov/apod/ap210219.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!