Наука

Швейцарски Алпи, Марсианско небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Швейцарски Алпи, Марсианско небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този снежен планински и небесен пейзаж е заснет на 6 февруари близо до Мелхзее- Фрут, централна Швейцария, планетата Земя. Червената дневна светлина и синкавото сияние около следобедното Слънце са всъщност цветове типични за марсианското небе.

Разбира се, и двете планети обикалят около едно и също Слънце. Гледано от Марс, Слънцето изглежда два пъти по-бледо отколкото на Земята и има видим размер равен на 2/3 от този който виждаме тук.

Издухани от повърхността на Марс, праховите частици са разпръснати из цялата атмосфера на Марс. Съдържанието на желязо в тях е причината Червената планета да бъде червена. Те „предпочитат“ да  поглъщат синия цвят от слънчевата светлина и по този начин придават червеникав оттенък на марсианското небе. За сметка на това, сините лъчи почти не се разсейват и за това небето около слънчевия диск на Марс е именно синьо.

Обикновено по-плътната атмосфера на Земята силно разсейва синята светлина, правейки земното небе синьо. Но на 6 февруари огромен облак от прах, пренесен през Средиземно море от пустинята Сахара, достигна швейцарските Алпи, затъмнявайки Слънцето и придавайки в този алпийски следобед цветовете на марсианското небе. На следващия ден само снегът остана покрит с червеникав прах.

Швейцарски Алпи, Марсианско небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Jens Bydal

Swiss Alps, Martian Sky
Image Credit & Copyright: Jens Bydal

https://apod.nasa.gov/apod/ap210218.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!