Наука

Марсоходът Perseverance: Седем минути до Марс (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марсоходът Perseverance: Седем минути до Марс (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Колко е трудно безопасното кацане на Марс? Това е толкова трудно, че до момента има много повече неуспешни, отколкото успешни опити за кацане. Следващият опит ще бъде този четвъртък.

Основният проблем е, че атмосферата на Марс е твърде дебела, за да бъде пренебрегната и може да изгори космическия апарат. От друга страна, тя е прекалено тънка, за да може да се разчита на парашут, т.е. апаратът би се разбил в повърхността на планетата.

И така, както може да се види в представеното видео, спускаемият апарат Perseverance, ще намали значително скоростта си, чрез отваряне на голям парашут, след което ще се задействат ракетни двигатели. Накрая, ако всичко е наред, кулминацията ще бъде специалното устройство, наречено Sky Crane, което като кран внимателно ще спусне роувъра до повърхността на планетата.

Може би това звучи налудничаво, но роувърът Curiosity кацна на Марс по подобен начин през 2012 година. От навлизането в атмосферата до кацането на повърхността изминават около седем минути, през които всичко се управлява от бордови компютър, тъй като Марс е твърде далеч за бърза двустранна комуникация.

През това време, хората на Земята просто чакат да разберат дали кацането е било успешно. Миналата седмица, апаратът Hope на ОАЕ успешно започна да обикаля по орбита около Марс, ден по-късно последван от китайската мисия Tianwen-1. Вероятно тя скоро ще планира спускане на собствен роувър на повърхността на Марс в следващите няколко месеца.

Perseverance: Seven Minutes to Mars
Video Credit: NASA, JPL

https://apod.nasa.gov/apod/ap210216.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!