Наука

Стерео Ерос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Стерео Ерос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вземете си червено/сините стерео очила и се пренесете до астероида 433 Ерос. Обикаляйки Слънцето на всеки 1,8 години, близкоземния астероид е кръстен на гръцкия бог на любовта. Въпреки това, формата му повече наподобява картоф отколкото сърце.

Ерос е умален свят с размери 40 х 14 х 14 километра от вълнообразни хоризонти, кратери, камъни и долини. Съвсем безинтересната и неромантичната форма на тази скала е подчертана в тази мозайка от изображения от космическия кораб NEAR Shoemaker, които са обработени, за да дадат стерео изглед.

Заедно с тази композиция от светлини и сенки, 3-D изображенията от NEAR Shoemaker предоставят и важни измервания на релефа и структурите на астероида и улики за произхода на тази част от Слънчевата система с големината на град. Най-малките характеристики, които се виждат тук, са с размер около 30 метра.

Започвайки мисията си на 14 февруари 2000 г., историческият NEAR Shoemaker прекара една година в орбита около Ерос и е първият космически кораб, обиколил астероид.

Преди двадесет години, на 12 февруари 2001 г., той се приземи на Ерос, което е първото кацане на повърхността на астероид. Последното съобщение, което NEAR Shoemaker изпраща от повърхността на Ерос, е на 28 февруари 2001 г.

Стерео Ерос (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit: NEAR Project, JHU APL, NASA

Stereo Eros
Image Credit: NEAR Project, JHU APL, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap210213.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!