Наука

Лазерен огън укротява небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо звездите проблясват? За това е „виновна“ атмосферата на Земята, тъй като в нея има непрекъснато движение на обеми въздух с температура леко различна от тази на обкръжаващата ги среда. Те изкривяват пътя на светлината идваща от далечните космически обекти.

Атмосферната турбуленция е проблем за астрономите, защото тя прави неясни изображенията на звездите, които те искат да изучават.

Телескопът, който е изобразен на представеното изображение е оборудван с четири лазера, които се борят с тази турбуленция. Те са настроени да излъчват цвета, който възбужда атомите на натрия, носещи се в горната част на земната атмосфера и оставени от падащите метеори.

Тези светещи натриеви петна, действат като изкуствени звезди и тяхното премигване веднага се записва и изпраща като сигнал към “гъвкаво” огледало. То се деформира стотици пъти в секунда и по този начин противодейства на атмосферната турбуленция, като в резултат от това се получават по-чисти изображения.

Отстраняването на премигването в звездната светлина е развиваща се технологична област и това позволява от земната повърхност да се получават изображения, сравними по качество, с тези от космическия телескоп Хъбъл. Тази технология също така намери своето приложение в науката за човешкото зрение и позволява върху ретината да се получават много резки изображения.

Лазерен огън укротява небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Juan Carlos Muñoz / ESO; Text: Juan Carlos Muñoz

Firing Lasers to Tame the Sky
Image Credit & Copyright: Juan Carlos Muñoz / ESO; Text: Juan Carlos Muñoz

https://apod.nasa.gov/apod/ap210210.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!