Наука

Проблясъци от пулсара в Ракообразната мъглявина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Проблясъци от пулсара в Ракообразната мъглявина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Този обект някак е оцелял при експлозия, която със сигурност би унищожила нашето Слънце. Днес този обект се върти около 30 пъти в секунда и е известен с ярките си проблясъци.

Той е пулсарът в Ракообразната мъглявина (Crab pulsar), въртяща се неутронна звезда, останала от избухването на свръхновата, създала този мъглявина.

Наблюдателното око може да забележи проблясванията на пулсара в представеното видео, точно над центъра му.

Това видео е създадено от комбинирането на кадри, получени в моментите на проблясване, като към тях са добавени и изображения от други важни моменти.

Проблясванията на пулсара в Ракообразната мъглявина са били забелязани за първи път през 1957г по време на публични нощни наблюдения в чикагския университет, от неизвестна жена, на която обаче никой не е повярвал. Свръхновата, която е създала всичко това, е била наблюдавана от мнозина през 1054г. н.е. Раздуващата се Ракообразна мъглявина и до ден днешен е живописен разширяващ се газ, който излъчва в целия електромагнитен спектър. Днес се счита, че пулсарът е оцелял при избухването на свръхновата, защото се състои от изключително плътен квантово-изродено вещество.

Flashes of the Crab Pulsar
Video Credit & Copyright: Martin Fiedler

https://apod.nasa.gov/apod/ap210209.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!