Наука

WR32 и междузвездните облаци в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

WR32 и междузвездните облаци в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите могат да бъдат художници. С междузвезден газ за платно, масивната и бурна Волф-Райе звезда е създала живописните разрошени полукръгли нишки, наречени WR32, в изображението вляво.

В допълнение към това, ветровете и излъчването от малкия звезден куп NGC 3324 са издълбали кухина с размер 35 светлинни години, намираща се горе вдясно, като дясната ѝ страна прилича на лице в профил. Популярното име на този регион е мъглявината Габриела Мистрал, кръстен на известната чилийска поетеса.

Всички тези междузвездни облаци се намират на около 8000 светлинни години разстояние от нас в мъглявината Great Carina (Великият Кил), която е сложен звезден комплекс, приютяващ множество облаци газ и прах, богати на форми, вдъхновяващи въображението.

Представеното телескопично изображение улавя характерното излъчване на тези мъглявини от йонизирана сяра, водород и кислородни атоми, изобразени с червения, зеления и синия нюанс от популярната палитра на Хъбъл.

WR32 и междузвездните облаци в Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Ariel Cappelletti

WR32 and Interstellar Clouds in Carina
Image Credit & Copyright: Ariel Cappelletti

https://apod.nasa.gov/apod/ap210208.html

В днешния текст към снимката на деня в APOD https://apod.nasa.gov/apod/ap210208.html е отбелязано, че вече може да намерите снимките с превод на български език в MediaBricks.bg  – https://mediabricks.bg/apod-bulgaria

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!