Наука

Cassiopeia A рециклира (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Cassiopeia A рециклира

Масивните звезди в нашия Млечен път живеят зрелищен живот. При свиването на големи космически облаци, техните „ядрени пещи се запалват“ и в ядрата на тези звезди се създават тежки химични елементи. След няколко милиона години обогатеният материал се изхвърля отново в междузвездното пространство, където от него отново започват да се образуват звезди.

Разширяващият се облак от звездни отломки, известен като Cassiopeia A, е пример за този краен стадий от живота на звездите.

Светлината от експлозията, създала тези остатъци от свръхнова би трябвало да е била видяна от Земята преди около 350 години, но на нея са били нужни 11 000 години да достигне до нас.

Това изкуствено оцветено изображение, създадено от комбинирането на данни от рентгеновата обсерватория Чандра и космическия телескоп „Хъбъл“, показва все още горещите части в Cassiopeia A.

Използвайки разстоянието до мъглявината е било изчислено, че тя има размер около 30 светлинни години. Високо енергетичното рентгеново излъчване от отделните химически елементи е оцветено по следния начин: силиций в червено, сяра в жълто, калций в зелено и желязо в лилаво, с цел да помогне на учените при изучаването на рециклирането на материала в нашата Галактика. Все още разширяващата се взривна вълна е оцветена в син оттенък. Яркото петънце близо до центъра е неутронна звезда, изключително плътен остатък от свиването на масивното звездно ядро.

Cassiopeia A рециклира
Image Credit: X-ray – NASA, CXC, SAO; Optical – NASA,STScI

Recycling Cassiopeia A
Image Credit: X-ray – NASA, CXC, SAO; Optical – NASA,STScI

https://apod.nasa.gov/apod/ap210123.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!