Наука

Пръстенът на Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Космически прах, звезди и мъглявини, разположени по протежение на равнината на галактиката Млечен път, образуват красивия пръстен, заснет в това изображение, покриващи цялото небе.

Тази артистична панорама обхваща цялата Галактика, такава каквато тя се вижда от планетата Земя и представлява амбициозна 360-градусова мозайка, чието заснемане е отнело две години.

Кадрите, от които тя е съставена, са получени и от северното полукълбо (западен Китай) и от  южното (Нова Зеландия).

Балджът (центърът на Галактиката) се вижда като блестящ скъпоценен камък в млечния пръстен в най-горната част на изображението. Ярката планета Юпитер свети като фар точно над балджa и вляво от червения гигант Антарес.

На почти 180 градуса от галактичния център по плоскостта на галактиката, в долната част на този пръстен, е областта около Орион, основна част от небето в зимните вечери на северното полукълбо. В тази проекция в пръстена на Млечния път попадат две важни галактики от южното небе, Големия и Малкия Магеланови облаци.

Пръстенът на Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Alvin Wu

The Milky Ring
Image Credit & Copyright: Alvin Wu

https://apod.nasa.gov/apod/ap210122.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!