Наука

Полето около М78 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината M78 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Междузвездни прахови облаци и сияещи мъглявини около „плодородното“ съзвездие Орион. Една от най-яките сред тях – M78, се намира в центъра на това цветно изображение, на север от пояса на Орион.

Разположена на около 1 500 светлинни години от нас, синкавата отражателна мъглявина има размер около 5 светлинни години. Нейното светене се дължи на това че прахът „предпочита“ да отразява предимно синята светлина от младите, горещи звезди. Отражателната мъглявина NGC 2071 е точно вляво от M78.

На фона на тъмните ивици се виждат светли петънца, идващи от обектите на Хербих-Аро. Това са струи от материя, изхвърлени от раждащи се звезди. На изображението също се вижда и фоново червеникаво сияние, породено от атомарния водороден газ.

Мъглявината M78 (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Wes Higgins

M78 Wide Field
Image Credit & Copyright: Wes Higgins

https://apod.nasa.gov/apod/ap210121.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!