Наука

Мъглявината Мозък – останки от свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Мозък - останки от свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)

От какво се захранва тази необикновена мъглявина? CTB-1 е разширяваща се обвивка от газове, която е останала от избухването на масивна звезда в съзвездието Касиопея преди около 10 000 години. Звездата вероятно е избухнала, когато е изразходила химичните елементи, в ядрото си, които биха могли да създадат достатъчно налягане, благодарение на термоядрения си синтез. Резултатът са тези останки от свръхнова, наричани мъглявината Мозък заради подобната си на мозък форма. Тя все още свети във видимия спектър заради топлината от сблъсъка със заобикалящия я междузвезден газ.

Защо обаче мъглявината свети и в рентгенови лъчи, си остава мистерия. Според предположение, че в същото време се е образувал и мощен пулсар, който захранва мъглявината с помощта на бърз, насочен навън вятър. Наскоро е открит подобен пулсар, излъчващ радиовълни, който изглежда е бил отнесен от експлозия на свръхнова със скорост над 1000 км/с. Въпреки че мъглявината Мозък е с видим размер колкото пълната Луна, тя е толкова слаба, че са били необходими цели 130 часа експозиция с два малки телескопа в Ню Мексико, САЩ, за да направят тази снимка.

Мъглявината Мозък - останки от свръхнова (Астрономическа снимка на деня – APOD)
Image Credit & Copyright: Russell Croman

The Medulla Nebula Supernova Remnant
Image Credit & Copyright: Russell Croman

https://apod.nasa.gov/apod/ap210118.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ .

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България – на този адрес https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!