Наука

Джетове от необикновената галактика Centaurus A (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Джетове от необикновената галактика Centaurus A

Джетовете, изхвърлени от Centaurus A са дълги повече от милион светлинни години. Тези джетове (или струи) от плазма, изхвърлени от гигантска черна дупка в центъра на тази спирална галактика, осветяват тази композитна фотография на Cen A.

Как точно централната черна дупка изхвърля попадащото в нея вещество – това остава неизвестно. След изхвърляне на материя от галактиката, джетовете раздуват големи радио балони, които могат да излъчват в течение на милиони години. Ако получат енергия от преминаващ облак газ, радио балоните могат да светят дори милиарди години. Рентгеновата светлина е изобразена на тази снимка в синьо, а микровълновото лъчение – в оранжево. Основата на джета в радио лъчи показва подробности от най-вътрешната една светлинна година от централния джет.

Джетове от необикновената галактика Centaurus A
Image Credit: ESO/WFI (visible); MPIfR/ESO/APEX/A. Weiss et al. (microwave); NASA/CXC/CfA/R. Kraft et al. (X-ray)

Jets from Unusual Galaxy Centaurus A
Image Credit: ESO/WFI (visible); MPIfR/ESO/APEX/A. Weiss et al. (microwave); NASA/CXC/CfA/R. Kraft et al. (X-ray)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210117.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ .

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България – на този адрес https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!