Наука

Фазите на Луната през 2021 година (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Фазите на луната през 2021 година

Каква ще бъде фазата на Луната на рождения ви ден тази година? Трудно е да се предскаже, защото появата на Луната се променя всяка вечер.

Докато Луната обикаля Земята, половината, осветена от Слънцето, първо става все по-добре видима, а после все по-малко видима. Представеното видео показва анимация от изображения, направени от орбиталния лунен апарат на НАСА Lunar Reconnaissance Orbiter, за да покаже всички 12 звездни месеца, които ще изминат през тази година. Един лунен месец е един пълен цикъл на нашата Луна и включва всички нейни фази.

Един лунен цикъл отнема около 29,5 дни, малко по-малко от месец (луна). С напредването на всеки цикъл слънчевата светлина се отразява от Луната под различни ъгли и така осветява различните образувания по Луната по различен начин. По време на всичко това, разбира се, Луната винаги показва една и съща страна към Земята.

Това, което е по-малко очевидно от нощ на нощ, е, че видимият размер на Луната се променя леко и че лекото колебание, наречено либрация, възниква, когато Луната се движи по своята елиптична орбита.

Moon Phases in 2021
Video Credit: Data: Lunar Reconnaissance Orbiter ; Animation: NASA’s Scientific Visualization Studio;
Music: Brandenburg Concerto No4-1 BWV1049 (Johann Sebastian Bach), by Kevin MacLeod via Incompetech

https://apod.nasa.gov/apod/ap210111.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.