Наука Образование

9 български учители участват в Европейския фестивал „Наука на сцената“ в Португалия

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Днес за Португалия заминаха 9 български учители, които ще вземат участие в Европейския фестивал „Наука на сцената“. Тридневният фестивал на образованието ще се проведе от 31 октомври  до 3 ноември 2019 г. в град Кашкаиш. Под мотото „Умения за бъдещето“ 450 учители от повече от 30 държави ще се съберат, за да оформят бъдещето на обучението по природни науки. Те ще представят и обменят своите иновативни образователни подходи под формата на работилници и кратки лекции. Като ще има многообразие от преподавателски идеи от учители за учители – от математически трикове с карти до конструирането на екологични батерии и програмирането на симулатори на домашни любимци.

Най-добрите проекти ще бъдат отличени с Европейската награда за STEM – учители и след това ще бъдат разпространени по света като образователни материали или квалификационни курсове. По такъв начин учителите ще достигнат със своите иновативни идеи до хиляди ученици от цяла Европа. Така те ще ги мотивират дори извън националните граници да изберат кариери в науката, ИТ или технологиите.

В състава на делегацията на България във фестивала „Наука на сцената“ в Португалия са 9 учители, определени на Националния фестивал в Севлиево миналата година (вижте как премина „Наука на сцената“ 7 тук). Това са:

„Експерименти за всички – бюджетна установка за лабораторен експеримент“ на Наско Стаменов от НПМГ, ЧНУ Izzi Science for Kids, София.

„Течен свят“ и „Да си поиграем на електричество“ на Никола Каравасилев от ПЧМГ, ЧНУ Izzi Science for Kids, София.

„Планетариум в класната стая“ на Иво Джокин от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси, с. Байкал, Плевен.

„Рециклирай, играй, опознавай или алтернатива на скъпите играчки“ на Светлана Христова от ДГ„Радост“, Севлиево.

„Евтина наука – истинска физика” на Антония Петрова, ППМГ „Гео Милев”, Стара Загора;

„Народна астрономия и метеорология“ на Радка Костадинова от СУ „Иван Вазов“, Вършец

„Природна аптека“ на Румянка Галчавова от СУ „Васил Левски“, с. Главиница, Силистренско.

„Празник на пеперуди“ на Василка Кръстева от Пето ОУ „Христо Ботев“, Кюстендил.

За първи път тази година, по решение и със съдействието на Европейския организационен комитет (ЕОК), България ще представи на Фестивала в Кашкаиш съвместен проект на Даниела Георгиева от  5-то ОУ „Христо Ботев”, Кюстендил, и Хозе Луис Олмо- Рискес от гимназия „АЗУЕР“, гр. Манзанарес, Испания, на тема „Подходящи и качествени храни и храна за космонавти“. Даниела е 9-ият член на нашата делегация.

Също така проектът на учителя по химия Наско Стаменов ще бъде представен като работилница на Международния фестивал.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!