Олимпийци

8 млади български таланти по информатика ще се състезават в Европейската младежка олимпиада eJOI

8 млади български таланти по информатика ще се състезават в Европейската младежка олимпиада eJOI

От 2 до 6 септември ще се проведе четвъртото издание на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI. България ще бъде представена от 8 млади таланти по информатика, които са разделени в два отбора. Те ще се състезават с над 80 участници от 27 държави, сред които са едни от най-силните в състезателната информатика – Русия, Румъния и Полша. Тази година домакин на престижния турнир е Грузия, но надпреварата ще се проведе дистанционно.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе в България през 2017 година, като нашата страна бе основния инициатор за стартирането на това международно състезание. Един от основателите на олимпиадата и организатор Бисерка Йовчева (Шуменски университет и Школа „А&Б“) припомни, че форматът на състезанието е насочен към ученици на възраст до 15,5 години. Така младите таланти ще могат да премерят знания в силна международна конкуренция. Като това е най- голямото състезание в света за тази възрастова група.

Тази година България ще участва с два отбора от по 4 ученици:

Първи отбор – Деян Хаджи-Манич (8. клас, МГ Варна), Александър Гатев (7. клас, СМГ), Велислав Гърков (8. клас, СМГ) и Веселин Маркович (7. клас, МГ Варна) с ръководители – Каталина Григорова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (ФМИ към СУ).

Втори отбор – Ясен Пенчев (8. клас, ПМГ Габрово), Даниел Койнов (7. клас, ППМГ Шумен), Юлиян Славчев (8. клас, СМГ) и Михаил Банков (9. клас, МГ Плевен) с ръководители – Юлия Димитрова (МГ Варна) и Димитър Добрев (Шуменски университет).

Отборите ще се съберат в Шумен от където ще участват онлайн в олимпиадата. Бисерка Йовчева обясни, че уникалното в това състезание е, че дава възможност на малките ученици да се състезават в международен мащаб. „Самата идея да създадем младежката олимпиада е в това, че за да се подготви един състезател за международната олимпиада, на него му трябват четири – пет години. Ако се започне с подготовката му на 10-12 години и ако той няма изяви, много трудно може да се задържи вниманието му, а самата материя на нашите състезания е изключително тежка и за да се задържи вниманието на едно дете, то трябва да има изяви. Затова нашата инициатива за младежката олимпиада вече е факт, успяхме да я реализираме. Факт е също, че участници в младежки олимпиади по информатика вече са сред най-добрите в света. С това състезание вдигнахме нивото на състезателите от гимназиалния етап на обучение”, уточни Йовчева.

Миналата година българските млади информатици заслужено спечелиха четири медала от Европейската младежка олимпиада. Те завоюваха 3 сребърни и 1 бронзов медали в конкуренция с 90 участници от 24 европейски държави. Третата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  се проведе от 23 до 29 август в Марибор, Словения.

С 4 медала се завърнаха младите ни информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI
©MediaBricks.bg

В първото издание eJOI събра и отличи най-добрите млади таланти в състезателното програмиране от  22 страни членки на Съвета на Европа, като постави пред обществеността темата за необходимостта от национална стратегия за развитие на младите таланти по информатика. Пилотното издание на еJOI доказа, че страната ни има амбицията и работи за силна ИТ индустрия и лидерско място на ИТ картата на света и че резултат в тази насока може да бъде постигнат чрез обединените усилия на бизнеса, академичните среди, неправителствени организации, правителството и европейските институции.

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/) се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на eJOI участваха 90 души – инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци.  Патрони на първото издание на eJOI бяха президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта. Инициатори на олимпиадата бяха проф. Красимир Манев, по това време президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), а днес вече президент на eJOI, Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменски университет „Константин Преславски“ и основател на Школа по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на борда за развитие на СООПН и Президент на софтуерна компания Мусала Софт.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!