Олимпийци

8 медала и почетна грамота за българските гимназисти от онлайн изданието на Международната олимпиада по астрофизика

8 медала и почетна грамота за българските гимназисти от онлайн изданието на Международната олимпиада по астрофизика

Пореден голям успех за българските гимназисти по природни науки на световно състезание. Тази седмица най-добрите ни ученици по астрофизика завоюваха 8 медала и почетна грамота от онлайн изданието на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която тази година се казва Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics (GeCAA, gecaa.ee). В рамките на няколко дни в края на септември гимназистите ни премериха знания с  200 участници от над 30 държави. Българите спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови медала и 1 почетна грамота.

Надпреварата се проведе дистанционно, като организатор бе Естония. Както всяка година, олимпиадата се състоеше от три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. Когато олимпиадата се провежда присъствено, всяка държава има право да изпрати отбор, в който се състои от най-много пет ученици. Тази година, поради това, че тя се провежда онлайн, бе разрешено всяка страна да регистрира до десет ученика, които да се състезават в индивидуалните турове. Задачите бяха съставени от академичен комитет, в който влизат представители на различни страни по света.

Златните медали завоюваха Васил Николов (12 клас, ПЧМГ) и Маргулан Исмолдаев (10 клас, МГ, гр. Варна). Сребърните отличия спечелиха Иван Попов (ПМГ Яне Сандански, гр. Гоце Делчев) и Явор Йорданов (НПМГ), а бронзовите Калина Георгиева (МГ Варна), Георги Апостолов (ПМГ гр. Бургас), Тервел Стоянов (МГ гр. Варна) и Александър Проданов (ППМГ Казанлък). Почетната грамота е за Константин Кръстев (ПМГ Бургас), а малко под медалите остана Стилиан Дянков (ПМГ, гр. Бургас). Ръководители на българския отбор са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ), Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН), Ева Божурова (НАОП „Николай Коперник“ Варна) и Александър Куртенков (Институт по астрономия към БАН).

Освен в индивидуалните турове, десет наши ученици взеха участие и в отборното състезание. Те бяха разпределени в отбори, състоящи се от пет участника, като в състава на един такъв отбор влизат ученици от различни страни, избрани на случаен принцип. В продължение на около две седмици, те трябваше да определят разстоянието до Луната, използвайки само резултатите от техни собствени наблюдения.

Миналата година родните ученици се прибраха с един златен, три сребърни и един бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Унгария от 2 до 10 август и събра над 250 състезатели от 47 държави.

Златните астрофизици на България се прибраха с 5 медала от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г., като България се включва през 2011-а. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост.