Олимпийци

7 медала за младите български информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI

7 медала за младите български информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI

Талантливите български млади информатици спечелиха 7 медала за България от приключилата днес Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI. Четвъртото издание на турнира се проведе онлайн от 2 до 6 септември, като родните ученици премериха знания с над 80 участници от 27 държави. Българите заслужено спечелиха 5 сребърни и 2 бронзови медала, като се конкурираха с ученици от едни от най-силните страни в състезателната информатика – Русия, Румъния и Полша.

Тази година България се явява на състезанието с два отбора:

В първия отбор сребърни медали спечелиха Деян Хаджи-Манич (8. клас, МГ Варна) и Веселин Маркович (7. клас, МГ Варна). Бронзовото отличие завоюва Велислав Гърков (8. клас, СМГ), а на Александър Гатев (7. клас, СМГ) не му достигнаха 15 точки за медал. Техни ръководители бяха Каталина Григорова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (ФМИ към СУ).

7 медала за младите български информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI

Във втория ни отбор сребърни медали заслужиха Ясен Пенчев (8. клас, ПМГ Габрово), Даниел Койнов (7. клас, ППМГ Шумен) и Михаил Банков (9. клас, МГ Плевен), а Юлиян Славчев (8. клас, СМГ) грабва бронза. Техни ръководители бяха Юлия Димитрова (МГ Варна) и Димитър Добрев (Шуменски университет).

7 медала за младите български информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI

Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе за първи път в България през 2017 година, като нашата страна бе основният инициатор за стартирането на това международно състезание. Един от основателите на олимпиадата и организатор Бисерка Йовчева (Шуменски университет и Школа „А&Б“) припомни, че форматът на състезанието е насочен към ученици на възраст до 15 години и 6 месеца. Така младите таланти ще могат да премерят знания в силна международна конкуренция. Като това е най- голямото състезание в света за възрастовата група.

Тази година състезанието се провежда онлайн с домакин Грузия. Всеки отбор се събира на едно място в родната си държава и от там участва в надпреварата. Българските отбори се събраха в Шумен. Там освен чисто състезателната част на турнира учениците посетиха културните и историческите забележителности в област Шумен като старата част на град Шумен, Плиска, Мадарския конник и Велики Преслав. Някои от информатиците разпуснаха и с приятелска игра на тенис.

7 медала за младите български информатици от Европейската младежка олимпиада eJOI

Бисерка Йовчева обясни, че уникалното в това състезание е, че дава възможност на малките ученици да се състезават в международен мащаб. „Самата идея да създадем младежката олимпиада е в това, че за да се подготви един състезател за международната олимпиада, на него му трябват четири-пет години. Ако се започне с подготовката му на 10-12 години и ако той няма изяви, много трудно може да се задържи вниманието му, а самата материя на нашите състезания е изключително тежка и за да се задържи вниманието на едно дете, то трябва да има изяви. Затова нашата инициатива за младежката олимпиада вече е факт, успяхме да я реализираме. Факт е също, че участници в младежки олимпиади по информатика вече са сред най-добрите в света. С това състезание вдигнахме нивото на състезателите от гимназиалния етап на обучение“, уточни Йовчева.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!