Наука

7 известни лектори ще смесят наука и бизнес на НПМГ Алумни Форум „Вдъхновение за бъдещето“

Едно научно събитие наближава със страшната сила. На 11 ноември ще вземем „Вдъхновение за бъдещето“ от седем водещи лектори от различни сфери на науката, бизнеса и технологиите, които ще превърнат форума на НПМГ Алумни в много интересна дестинация. В неделя от 9:30 в залата на Microsoft Innovation Center Bulgaria в София Тех Парк предстои пилотното издание на форума, организиран от възпитаници на Националната природо-математическа гимназия.

Лекторите на НПМГ Алумни Форум „Вдъхновение за бъдещето“ са от академичния и корпоративния свят, като са признати на международно ниво. Това са Звездин Бесарабов, д-р Велислава Петрова, Тодор Колев, Деян Янков, Радослав Александров, проф. Николай Денков и Александър Йотов. Те ще ни разкажат на разбираем език най-актуалните теми от науката и бизнеса в момента.

НПМГ Алумни Форум "Вдъхновение за бъдещето" - разказ за науката и бизнеса от първо лице

Първият лектор ще бъде Звездин Бесарабов, който ще представи проблемите, стоящи пред разработването на изкуствен интелект в лекцията “Как изкуствен интелект създава изкуствен интелект?”.

Звездин Бесарабов е ученик в 12 б клас на НПМГ и през последните три години работи върху научни разработки, включващи машина за ръкопис, блокчейн базирана система за екипна организация и прогнозиране на криптовалути чрез изкуствен интелект. Някои от тези проекти са представяни и печелили награди на събития по време на CES 2017 в Лас Вегас и IFA 2017 в Берлин. Носител е на наградата на Intel ISEF за интелигентни решения в сферата на киберсигурността, както и президентското отличие “Джон Атанасов” за дебютен пробив в ИТ. Освен гореспоменатите проектите е водил и първия курс за блокчейн програмисти в България, който помогна на повече от 200 специалисти да навлязат в сферата.

Вторият лектор на “НПМГ Алумни Форум: Вдъхновение за бъдещето” ще бъде д-р Велислава Петрова, която ще ни запознае с бъдещето на генетиката в своята лекция “Бъдещето на генетичните изследвания – възможности и предизвикателства”.

Д-р Велислава Петрова е доктор на био-медицинските науки и специализира в областите на генетиката и инфекциозните заболявания. След като завършва с пълно отличие НПМГ, тя продължава висшето си образование във Великобритания и прави докторантура по имунология в University of Cambridge, където изследва ефекта на морбили вирусите върху имунната система. Понастоящем Велислава е асистент в King’s College, Cambridge и работи над проект на ООН за доставяне на мобилни лаборатории в бежански лагери и в отдалечени региони на Африка. Научната си дейност Велислава продължава в най-големия институт за генетични изследвания в Европа – Wellcome Sanger Institute – където тя изследва генетичните фактори, влияещи на имунната ни система при отговор на ваксини и инфекциозни заболявания. Велислава е съосновател и член на управителния съвет на Millennium Club Bulgaria – Милениум Клуб България и ръководи менторската програма на клуба, която помага на млади българи в процеса на академична и професионална реализация.

Винаги търсещ да разбере как нещата работят, Тодор Колев e очарован от технологиите от най-ранна възраст. Той написва първата си компютърна програма още през 1996 г. на 11-годишна възраст и оттогава страстта му остава създаването на софтуер. Неговата професионална кариера започва преди повече 17 години и преминава през всички стъпки от разработката на софтуер до управлението на собствена софтуерна компания.

Освен технологиите, през последните 10 години Тодор е посветен на изграждането на организации около демократични ценности, като софтуерното студио Obecto и дигиталният кооператив Comrade, базирани на прозрачност, технокрация и самоуправление. Двата основни проекта, които създава Comrade кооператива са: Wetonomy – инструмент за изграждане на Децентрализирани Автономни Организации; и ScyNet – децентрализирана мрежа за обучение на автономни агенти с изкуствен интелект.

“Инвестицията в млади хора е най-дългосрочната и най-възвръщаемата инвестиция изобщо в света.” Това са думите на Деян Янков, четвъртият лектор на НПМГ Алумни Форум: Вдъхновение за бъдещето.

Деян се занимава с IT бизнес, благотворителност и директна работа с младежи. Името му свързваме с добилия изключителна популярност сред младите хора проект Тротоара. В лекцията си “Бизнес, благотворителност, вдъхновение”, Деян ще разкаже как ежедневно всеки от нас може да застава от страната на младите хора в България и да подкрепя таланта и творчеството им.

Радослав Александров ще бъде петият лектор. Неговата лекция е на тема “Мутации и поправка на ДНК – трябва ли да се опитваме да поправяме непоправимото?”. Ще обсъдим мутациите, които възникват в ДНК, последствията от тях, как клетките ги поправят и как можем да ги използваме за по-рационално и ефективно лечение на ракови заболявания.

Радослав Александров завършва НПМГ през 2008 година, когато печели и бронзов медал от Международната олимпиада по биология в Мумбай. Продължава образованието си Биологическия факултет на Софийския университет, откъдето получава бакалавърска степен по молекулярна биология и магистърска степен по биохимия. Докато е в Биологическия факултет участва в изследвания на токсични ензимни компоненти в змийските отрови. От 2015 година е докторант в Лабораторията по геномна стабилност на Института по молекулярна биология на Бългаската Академия на Науките, където работи върху динамиката на процесите на поправка на ДНК и тяхната регулация във времето и пространството. Изследванията водят до създаването на платформа за систематично изследване и оценка на ефектите на противоракови препарати, повлияващи координацията на процесите на ДНК поправка. В бъдеще подобни анализи биха способствали разработването на по-рационални и щадящи терапии за раковоболните пациенти.

На 11-ти ноември с проф. Николай Денков ще разберем какво изучава науката реология, какво са комплексните флуиди и защо са важни за съвременните технологии.

Проф. Николай Денков е професор по физикохимия, доктор на науките в Софийски университет Св.Климент Охридски, член-кореспондент на БАН в секция химически науки (2018 г.). Автор на над 160 научни публикации (вкл. две статии в Nature и една в Nature Communications) и над 10 международни патента с голям международен отзвук в специализираната научна литература. Ръководил е над 40 международни научни и научно-приложни проекти с международно финансиране. Специализирал е в Япония и в Швеция и е работил като водещ учен в изследователски институти на фирмите Unilever (Ню Джърси, САЩ) и Rhône-Poulenc (Лион, Франция).

Носител на голямата награда „Питагор“ на МОН (2010 г.), на почетния знак със синя лента на СУ „Св. Кл. Охридски“ (2013 г.) и на голямата награда на СУ „Св. Кл. Охридски” (2016 г.) за високи научни постижения. Служебен министър (2017 г.) и заместник-министър на образованието и науката (2014-2016 г.).

Бъдещето на фармацията ще бъде представено от седмия ни лектор, Александър Йотов.

Той завършва НПМГ през 1998 г. с профил „Биология“, след което следва в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Работил е в правния отдел на УМБАЛ Александровска, както и на различни позиции (в правен отдел и продажбени дивизии) в българското поделение на най-големия пан-европейски търговец на едро с лекарствени продукти Phoenix. По настоящем оглавява отдел “Право, риск и съответствие” на Софарма Трейдинг – един от най-големите търговци на едро с лекарства, част от групата Софарма – най-големият български производител на лекарствени продукти.

Събитието е насочено към всички приятели на науката и е с вход свободен.

За повече информация посетете сайта на събитието, фейсбук страницата на НПМГ Алумни клуб, а също така и самото събитие във фейсбук.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!