Наука Образование

66 години от основаването на Университетската ботаническа градина в Балчик

65 години от основаването на Университетската ботаническа градина в Балчик

На 27 юли 1955 г. е основана Университетската ботаническа градина – Балчик. Тя е създадена под ръководството на известния български учен ботаник академик Даки Йорданов.

Днес, 66 години по-късно, Университетската ботаническа градина – Балчик, като част от Университетските ботанически градини към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (София, Варна и Балчик) принадлежи към глобалното семейство на ботаническите градини: член е на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), на Европейския консорциум на Ботаническите градини (EBGC), на образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN), Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места“ (ICOMOS).

От 1956 г. ежегодно публикува своя Index Seminum и участва със своите колекции в обмена на семена с ботаническите градини от цял свят. Определена е за спасителен център по Вашингтонската конвенция CITIES, която контролира търговията с редки и застрашени видове. През 2005 г. е обявена за защитена местност по Закона за защитените територии, носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ II-ра степен за нейните заслуги за пропагандирането постиженията на биологическата наука.

През 2020 година беше поставено началото на виртуален тур със заснемане „Парада на лалетата“, в градина „Разсадника“ и „Божествена градина“, който вече е достъпен на сайта на Ботаническата градина – Балчик. Тече работата по втората част на заснемането, което ще представи цветните килими на лятното зацветяване във всички части на Градината.

Стартира и ботаническа галерия, включваща научни илюстрации на растителни семейства, която ще се допълва и обогатява.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!