Наука

63 години от полета на Юрий Гагарин – първият човек, полетял в Космоса (видео)

Юрий Гагарин

Денят е 12 април 1961 г., в Москва часът е 9:07 – Юрий Гагарин излита от космодрума Байконур и влиза в историята на човечеството! Корабът му прави една обиколка около Земята с продължителност 108 минути. Приземяването е успешно! Първият човек, видял Земята от Космоса преди точно 63 години, става мигновено най-известният на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още. Неговият полет е успех на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената.

Новината за полета на Гагарин скоростно обикаля целия свят, а датата 12 април започва да се чества като международен ден на авиацията и космонавтиката.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 година близо до град Гжатск (днес в Гагарински район) Смоленска област, Русия в семейство на дърводелец и доячка. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети.

На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.

На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия на ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март Гагарин започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.

На 12 април 1961 г., в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“.

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат, като Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут, както е планирано.

В името на надпреварата САЩ отговарят с първи полет и кацане на Луната няколко години по-късно. Но вече три десетилетия след края на Студената война се вижда, че стремежът на човека към Космоса няма националност и няма политика. Учени от почти всички страни работят заедно в името на науката. Вече няма разделение на руснаци, американци, китайци и т.н.

Днес, 60 години след полета на Гагарин, смело мечтаем за Марс. Международни екипи дават всичко от себе си, за да може човечеството да стъпи на чужда планета. Проектите дори са над правителства и държави, те са частно финансирани. Дали Илън Мъск ще успее или някой негов конкурент, за науката няма значение. Важно е, че искрата на любопитството е запалена и нищо освен нови постижения не могат да я угасят.