Олимпийци

Български гимназисти се състезават в международния математически турнир Romanian Master of Mathematics

6 български гимназисти се състезават в международния математически турнир Romanian Master of Mathematics

На 11 октомври започна 13-ят международен математически турнир Romanian Master of Mathematics. България е представена с 6 от най-добрите ни гимназисти по математика, които ще премерят знания със състезатели от над 20 държави. Надпреварата е една от най-силните и престижни математически срещи на най-добрите ученици от цял свят, като често задачите са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Българският отбор е в състав – Борислав Кирилов, Георги Златинов, Ангел Райчев, Илияс Номан, Божидар Димитров и Иван Тагарев. Техни ръководители са доц. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов.

Romanian Master of Mathematics e международен математически турнир, провеждащ се в Букурещ, Румъния (в момента е онлайн). Задачите на това състезание често са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Турнирът е създаден, за да има още една чудесна възможност за младите хора да демонстрират своите способности в областта на математиката, да обменят знания и да повишат междукултурните контакти във възрастовата група на средното образование.