dev.bg
IT&DiGiTAL обучение Технологии

56% от IT компаниите в България разработват собствени продукти

Проучване, инициирано от DEV.BG, изследва 153 от компаниите в ИТ сектора у нас, за да открие приликите и разликите между типа дейност, големина, работно време, гъвкавост и позициониране между тях. Резултатите сочат, че цели 56% от компаниите разработват собствени продукти, докато 41% се занимават с аутсорсинг и също толкова работят в сферата на ИТ консултациите. Занимаващите се с внедряване на  софтуерни системи у нас са 27%.* Сред тях се нареждат както бързоразвиващи се български стартъпи като EnhanCV, така и глобални гиганти като SAP.

Проучването показва също така, че най-използваният език за програмиране е JavaScript, а след него се нареждат Java и PHP Също така българските ИТ компании посочват MySql за най-предпочитаната база данни.

С наближаването на края на годината, проучването засяга и темата за годишните отпуски. Оказва се, че 65% от ИТ компаниите у нас се възползват от 20 дни платен отпуск, а 10% предлагат на служителите си над 25.

„Това проучване е изключително важно за нас като организация, но вярваме, че е важно за целия сектор, защото дава една по-голяма картина за ИТ компаниите у нас.“, заяви Светослав Димов, управител на DEV.BG. „Цялата събрана информация публикуваме в секция „ИТ компании“ на сайта DEV.BG. Така всеки ИТ специалист може да разгледа компаниите в бранша, като ги филтрира по важните за него критерии.”

Вижте резултатите от проучването ТУК

 

Очаквано, офисите на повечето от ИТ компаниите се намират в столицата, следвани от Пловдив и Варна, съответно на второ и трето място.

Данните от проучването могат да бъдат открити на сайта на организацията: https://dev.bg/companies/.