Наука

53 години от историческата мисия Аполо 8 – първият полет на хора около Луната (видео)

На 21 декември 1968 г. е изстреляна космическата мисия Аполо 8 с трима астронавти на борда. Това са първите хора видели с очите си обратната страна на Луната и преминали в орбита около друго космическо тяло. Екипажът на Аполо 8 влиза в историята на космонавтиката с редица успешно изпълнени задачи, които никой преди тях не е извършвал. Както и за първи път е фотографиран изгрева и залеза на Земята върху лунния хоризонт.

50 години от историческото изстрелване на Аполо 8 - първия полет на хора около Луната

Тримата американски астронавти достигат Луната на 24 декември 1968 г. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс са първите хора видели с очите си обратната страна на Луната и преминали в орбита около друго космическо тяло.

50 години от историческото изстрелване на Аполо 8 - първия полет на хора около Луната

След изстрелването астронавтите правят две обиколки около Земята преди да се насочат към Луната, като преминават границата на радиационния пояс на Земята. Те за първи път достигат скорост от 10 822 км/с. Аполо 8 става първият пилотиран космически кораб, станал спътник на Луната с периселений 96.8 км и апоселений 270.5 км.

Това е втората пилотирана мисия по програмата Аполо на НАСА, като за първи път тристепената ракета-носител Сатурн V излита с екипаж на борда. Целта на експедицията е достигане на естествения спътник на Земята, влизане в окололунна орбита, заснемане и набелязване подходящи места за прилуняване на бъдещи мисии.

50 години от историческото изстрелване на Аполо 8 - първия полет на хора около Луната

За първи път е фотографиран изгрева и залеза на Земята върху лунния хоризонт. В навечерието на Коледа астронавтите излъчват пряко телевизионно предаване, продължило 24 минути, като са показани лунните пейзажи от камерата, която те носят със себе си.