Образование

40 преподаватели направиха уъркшоп по време на Международния есенен турнир по информатика IATI

В рамките на X Международен есенен турнир по информатика се състоя и уъркшоп на тема „Методология на непрекъснатото обучение на учители и ученици в областта на конкурентната информатика“. Бяха обсъдени проблемите, с които се сблъскват преподавателите в работата си и добрите практики за разрешаването им. Дискусионната среща се проведе с участието на заместник-кмета на Община Шумен д-р Светлана Маркова, Ректора на Шуменски университет  проф. д.и.н. Георги Колев,  председателят на организационния комитет на състезанието Бисерка Йовчева и над 40 преподаватели по информатика – лидери на осемте държави участващи в IATI.

В последваща работна среща между ръководството на ШУ „Еп. К. Преславски“, зам.-кмета Маркова с представителите на Тирасполския държавен университет – зам.-ректора на молдовското висше учебно заведени проф. Анжела Глоба и декана на факултета по Физика, Математика и Информационни технологии проф. Адрей Брайков, един от водещите руски експерти в областта на университетското управление Евгений Сженов, съветника на Министъра на науката и висшето образование на Русия и с представители на Университета “Инополис” бяха разисквани проблеми от сферата на педагогиката, дигитализирането на началните и висшите училища и усъвършенстването на кадрите в българската образователна система.

Предмет на дискусията беше и сътрудничеството в областта на образованието между Шуменския университет, Тирасполския държавен университет, руските университети и центровете за развитие. Евгений Сженов заяви, че именно събития като Международния есенен турнир по информатика са мостовете за реално международно сътрудничество. В тази връзка беше обсъдено усъвършенстването на системата за изучаване на руски език и организирането и провеждането на Кръгла маса с експерти от руското правителство в началото на декември месец.

Днес ще се състои и Церемонията по награждаването на медалистите от X Международен есенен турнир по информатика. Официалното събитие ще бъде от 19:30 ч., в концертната зала на Община Шумен – „Проф. Венета Вичева“.

Организатори на турнира са Община Шумен, Шуменски Университет „Еп. К. Преславски“ и Школа „А&B”.

Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала-Софт.

Медийни партньори на IATI са Шуменска заря, MediaBricks.bg, Телевизия Шумен, Шмоко.bg, Radian.bg и Шумен Отблизo.

Златни спонсори на събитието са Алкомет АД, сребърни – Софтуни, бронзови – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са и Лавена АД, BulMag, Телепол и ПСИТ-35.