4-метров астероид се взриви в небето над Русия [видео]
Наука

4-метров астероид се взриви в небето над Русия [видео]

На 21 юни през деня ярко огнено кълбо озарява част от небето над Русия. Камери записват как астероид с диаметър 4 метра навлиза в атмосферата и се взривява на 27,2 км височина над град Липецк.  От НАСА са отчели че, скоростта на астероида е била 14,4 км в секунда(!), а силата на взрива – 2,8 килотона тротилов еквивалент (за сравнение бомбата над Хирошима е била 15 килотона). Това е го превръща в първенец за тази година. По-голям взрив е предизвикал метеор през март 2017-а.

Очевидци от градовете Липецк, Курск и Орел забелязали експлозията в небето са съобщили, че звукът е бил силен като този на самолет преминаващ звуковата бариера. Въпреки аудио-визуалните ефекти няма никакви поражения на земята.

Вижте любителски кадри уловили взрива над Русия:

Руснаците са доста притеснени от подобни инциденти. През февруари 2013 астероид с диаметър повече от 20 метра не успя напълно да се взриви в атмосферата и нанесе щети в град Челябинск.

Въпреки огромните усилия на НАСА и други агенции подобни астероиди са почти невъзможни за засичане. Размерите им са твърде малки, за да бъдат забелязани на време. Работата над подобна защита продължава. Идеята е дори и малките астероиди да могат да бъдат забелязвани и да имаме предизвестие и време за реакция.

Само преди месец друг по-малък от руския астероид бе засечен няколко часа преди да удари небето над Африка. 

Тази събота (30 юни) е Ден на астероидите. Целта на тази инициатива е да повиши осведомеността за астероидите.