Олимпийци

4 медала и 2 почетни грамоти за България спечелиха най-добрите ни математици от Международната олимпиада (видео)

4 медала и 2 почетни грамоти за България спечелиха най-добрите ни математици от Международната олимпиада (видео)

След силно състезание и шестимата ни най-добри гимназисти по математика завоюваха отличия от най-престижния турнир за годината. Те спечелиха 4 медала и 2 почетни грамоти от онлайн изданието на Международната олимпиада по математика. Българите се състезаваха с над 610 ученици от 105 държави и заслужиха 1 сребърен, 3 бронзови медала и 2 почетни грамоти за резултати много близки до бронзовите отличия. Трябва да отбележим, че само една точка ни раздели от второ сребро и още един бронзов медал.

Сребърният медал спечели Борислав Кирилов (10 клас, ПЧМГ). Бронзовите отличия са за Евгени Кайряков (12 клас, СМГ), Мартин Копчев (10 клас, ПМГ Габрово) и Кьонг Виет До (11 клас, СМГ). А почетните грамоти за резултат близък до бронза са за Диян Димитров (11 клас, СМГ) и Стефан Хаджистойков (11 клас, СМГ). Техни ръководители са доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и гл. ас. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ и ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше ИМИ-БАН, а наблюдател от страна на МОМ – проф. Алекса Малчески (Република Македония).

Състезателите решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни (21-22 септември), а виртуален домакин бе Санкт Петербург, Русия..

Отборът ни отправя огромни благодарности на всички учители, родители и колеги, които в това тежко и необикновено време помагаха всеотдайно в подготовката (както психологически, така и чисто академично)!

Тук може да видите видео от закриващата церемония на 61-вата Международна олимпиада по математика, която за първи път се проведе изцяло онлайн.

Миналата година българските математици спечелиха 6 заслужени медала. Олимпиадата се проведе в Бат, Великобритания. В конкуренция с 621 състезатели от 112 страни нашите гимназисти завоюваха 5 сребърни и 1 бронзов медали.

Най-добрите български математици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада във Великобритания
©MediaBricks.bg

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването й до днес. През 1966 г. и 1975 г. България е била домакин на това най-престижно състезание.