Олимпийци

4 медала за България от силния международен математически турнир Romanian Master of Mathematics

4 медала за България от силния международен математически турнир Romanian Master of Mathematics

Едни от най-добрите български гимназисти по математика спечелиха 4 медала и почетна грамота от завършилия днес силен международен турнир Romanian Master of Mathematics. Учениците ни премериха знания със състезатели от 22 държави. Българите завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови медала и само 1 точка не ни достигна за трети бронз, но ни донесе почетна грамота. Надпреварата е една от най-силните и престижни математически срещи на най-добрите ученици от цял свят, като често задачите са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Сребърните отличия спечелиха Илияс Номан и Борислав Кирилов. Бронзовите завоюваха Божидар Димитров и Георги Златинов. Почетна грамота и на една точка от бронза остана Ангел Райчев. Шеститят ни състезател също се представи добре – Иван Тагарев. Техни ръководители бяха доц. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов. Българският отбор завърши на престижното 9 място.

Romanian Master of Mathematics e международен математически турнир, провеждащ се в Букурещ, Румъния (в момента е онлайн). Задачите на това състезание често са по-трудни от тези давани на Международните олимпиади по математика.

Турнирът е създаден, за да има още една чудесна възможност за младите хора да демонстрират своите способности в областта на математиката, да обменят знания и да повишат междукултурните контакти във възрастовата група на средното образование.