Олимпийци

4 медала за България от онлайн Европейската олимпиада по математика за момичета (видео)

Нов успех за българските олимпийци! Заради извънредната ситуация в света тази година Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO) се проведе изцяло онлайн. Българските състезателки се представиха страхотно и спечелиха 4 медала. Родните гимназистки завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови отличия в конкуренция от над 200 момичета от 53 държави (39 в състезателната програма от Европа). Деветото издание на надпреварата бе с виртуален домакин Нидерландия, а участниците решаваха задочно трудните задачи в два състезателни дни – 16 и 17 април.

Сребърните медали заслужиха Калина Николова (10 клас, СМГ) и Маргарита Стефанова (11 клас, СМГ), а бронзовите бяха спечелени отидоха за Десислава Николова (10 клас, СМГ) и Михаела Гледачева (11 клас, ПЧМГ). Лидерите на отбора ни тази година бяха Виолета Найденова и Велина Иванова, а проф. Петър Бойваленков от Института по математика и информатика към БАН бе наблюдател на олимпиадата.

Домакините от Нидерландия решиха да не отлагат надпреварата, защото момичетата са се готвили за нея доста дълго време. Организаторите направиха всичко възможно, за да може виртуалната олимпиада да се проведе и организираха онлайн откриване и закриване, които може да проследите тук:

Ако пък искате да се пробвате и да решите задачите, които са се паднали на олимпиадата ето линкове от където може да ги видите:

https://www.egmo.org/egmos/egmo9/paper-day1-Bulgarian.pdf

https://www.egmo.org/egmos/egmo9/paper-day2-Bulgarian.pdf

Миналата година MediaBricks.bg посрещна българският отбор на прибиране от Европейската олимпиада по математика за момичета. Тогава Маргарита Стефанова и Михаела Гледачева също се завърнаха със заслужени медали.

Цветно посрещане за българските гимназистки, спечелили 4 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета
©MediaBricks.bg

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!