Олимпийци

4 медала за България от най-престижното състезание по информатика – Международната олимпиада (видео)

4 медала за България от най-престижното състезание по информатика – Международната олимпиада (видео)

Български гимназисти отново завоюваха медали от най-силните състезания в света. Днес бяха обявени победителите на най-престижната надпревара за годината по информатика, на която гимназистите ни спечелиха 4 медала. Българите заслужиха 3 сребърни и едно бронзово отличие в конкуренция с над 350 ученици от над 80 държави по време на 33-тата Международна олимпиада по информатика. Тя се проведе дистанционно от 19 до 28 юни, като виртуален домакин бе Сингапур.

Сребърните медали за България спечелиха Мартин Копчев (ПМГ, Габрово), Виктор Кожухаров (МГ, Русе) и Андон Тодоров (СМГ, София), а бронзовото отличие завоюва Румен Михов (ПМГ, Ямбол). Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев и Илиян Йорданов.

Най-добрите български информатици се състезават на Международната олимпиада

Ето видео от церемонията по закриване и обявяване на победителите:

Знаете ли, че инициативата за провеждане на Международна олимпиада по информатика е българска. През 1987 г. проф. Благовест Сендов прави предложение на 24-тата генерална конференция на ЮНЕСКО. Като още през 1989 г. се състои първата олимпиада, а България е домакин. Надпреварата се провежда в Правец от 16 до 19 май. Първият председател на Международната олимпиада по информатика е проф. др. Петър Кендеров. Днес състезанието събира участници от над 80 държави.