Олимпийци

4 медала за България във финала на Международния турнир по информатика Innopolis Open

4 медала за България във финала на Международния турнир по информатика Innopolis Open

Български ученици спечелиха 4 медала във финала на Международния турнир по информатика Innopolis Open. До последната фаза на силното състезание достигнаха 13 български гимназисти. Те премериха знания по програмиране в конкуренция от 3000 състезатели, за да станат част от 300 финалисти, което е голям успех. Последният етап от турнира се проведе на 20 февруари с виртуален домакин Иннополис в Татарстан, Русия, а българите завоюваха 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал.

Златните медали за България спечелиха Деян Хаджиманич (МГ – Варна с ръководител Юлия Димитрова) и Даниел Койнов (ППМГ – Шумен и Школа А&Б, с ръководители Бисерка Йовчева и Димитър Добрев). Среброто заслужи Ясен Пенчев (ППМГ – Габрово, с ръководител Зорница Дженкова и Галя Неделчева), а бронзовото отличие е за Александър Гатев (СМГ и Школа „Олимпийци“ с ръководител Илиян Йорданов).

Турнирът Innopolis Open е сравнително млад турнир, но бързо влезе в календара на международните състезания по информатика. Това бе шестото му издание, като България участва за трети път. Състезанието се провежда в нетрадиционен формат – 5 задачи за 5 часа, като в него участват ученици от 7 до 12 клас от целия свят.