Олимпийци

3 медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) (видео)

3 медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) (видео)

Най-добрите български гимназистки по математика спечелиха 3 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). И тази година надпреварата се проведе дистанционно, като четирите български гимназистки премериха знания с над 2500 състезателки от над 50 държави, от които 35 страни участват в крайното класиране. Родните участнички завоюваха 3 бронзови отличия, а само една точна не достигна медалите да са 4.

Бронзовите отличия спечелиха Маргарита Стефанова (която се размина на точка от среброто), Мария Дренчева и Михаела Гледачева, а на Калина Николова не й достигна 1 точка, за да вземе медал. Техни ръководители на Европейската олимпиада по математика за момичета бяха Люба Конова и Велина Иванова, които само до преди няколко години бяха състезателки. Наблюдател за България бе проф. Емил Колев от Института по математика и информатика към БАН.

Тази година Европейската олимпиада по математика за момичета бе с виртуален домакин – Грузия. Самите състезатели участваха дистанционно събрани в отбори по страните си.

Тук може да се пробвате със задачите от двата състезателни дни:

https://www.egmo.org/egmos/egmo10/paper-day1-Bulgarian.pdf

https://www.egmo.org/egmos/egmo10/paper-day2-Bulgarian.pdf

Вижте видеото от церемонията по закриване и обявяване на медалистите:

 

 

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!