Наука Образование

27 докторанти участват в първото Лятно училище по космически изследвания в НАО Рожен

27 докторанти участват в първото Лятно училище по космически изследвания в НАО Рожен

В понеделник започна първото „Лятно училище по космически изследвания, технологии и приложения“, предназначено за докторанти и млади учени. В рамките на една седмица 27 докторанти от няколко държави участват в обучението, включващо лектори от водещи университети и научни институти като Европейската космическа агенция, ЦЕРН и Космическия център на Съри, както и представители на бизнеса.

Присъствено в базата на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ се обучават 14 докторанта, а останалите се включат онлайн. Организатори на лятното училище са Клон „Космос“ към Съюза на физиците в България под патронажа на Министерството на икономиката, като са подкрепени от фондация „Америка за България“, Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics (SCOSTEP) и фондация „Карол Знание“

Темите на обучението включват от изследването на Космоса – астрофизика и технологии до приложения в наблюдението на Земята. Едноседмичната програма се състои от лекции от добре известни учени в своята област, както и практически студентски проекти, водени от опитни ментори.

В допълнение участниците ще имат и бизнес сесии с 2 български и 5 международни компании от бранша, които ще разкажат как са започнали работата си. Ще представят пред какви предизвикателствата са се изправяли и каква е актуалната бизнес средата в космическия сектор в Европа.

В края на училището всеки проект ще представи резултатите си. В рамките на студентска сесия всеки участник може да представи изследователската си тема и постижения.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!