Наука

25 години от началото на APOD – инициативата „Астрономическа снимка на деня“ (видео)

Днес се навършват 25 години от началото на една прекрасна инициатива, популяризираща астрономията и космическите науки. Това е „Астрономическата снимка на деня“ – Astronomy picture of the day (APOD).

На 16 юни 1995 г се появява първото астрономическо изображение на деня (https://apod.nasa.gov/apod/ap950616.html). На него е показано как би изглеждала Земята, ако се свие до размерите на неутронна звезда.

25 години от началото на APOD – инициативата „Астрономическа снимка на деня“ (видео)

От тогава до днес, в продължение на вече четвърт век всеки ден в страницата на APOD, която е част от уебсайта на NASA, се публикува различна снимка на небесно явление или космически обект – https://apod.nasa.gov/

Някои от тези изображения са заснети от професионални астрономи, използващи най-големите телескопи на света. Една немалка част дори са получени и от космически телескопи и сонди, които посещават различни тела в Слънчевата система. Има и снимки, които са заснети от любители на астрономията, но те по никакъв начин не отстъпват по качество на професионалните. Под всяко изображение се публикува и кратък коментар, в който е дадена информация за явлението или обекта в него. Така широката публика може да се докосне до красотата на Космоса и да обогати своите знания за него.

А точно преди два месеца – на 16 април сайтът публикува кадър уловен от българските астрономи Милен Минев, Велимир Попов и Емил Иванов. Снимката е на кометата ATLAS (C/2019 Y4), на която се вижда, че се разпада на по-малки фрагменти. Още за тяхната снимка може да научите ТУК.

Снимка на кометата ATLAS (C/2019 Y4), направена от български астрономи, стана снимка на деня на НАСА

Вижте днешния видеоклип, посветен на годишнината на APOD:

Инициатори на всичко това са Робърт Немироф (Мичигански технологичен университет) и Джери Бонел (Университет на Мериленд). Екипът на MediaBricks.bg им пожелаваме още много реализирани инициативи!

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!