Наука

21 години от първия екипаж на Международната космическа станция (видео)

Преди 21 години – на 2 ноември 2000 г., първият екипаж влиза в Международната космическа станция. Така вече над две десетилетия има постоянно присъствие на хора в Космоса. МКС е най-скъпият и един от най-мащабните проекти, който човечеството съвместно е построило и използва, за да прави наука. Международната космическа станция е резултат от работата на 5 космически агенции – НАСА, Раскосмос, Японската, Европейска и Канадската. Досега на нея са работили над 240 души от 18 държави, а в построяването и поддържането на МКС участват 16 държави.

Днес Международната космическа станция става на 20 години (видео)

На 20 ноември 1998 година първият модул от Международната космическа станция излита от космодрума Бойкунур и се установява в орбита около Земята. Това е автоматичният товарен отсек „Заря“. Две седмици по-късно совалката „Индевър“ доставя следващия компонент.

Ето видео на етапите на построяване (сглобяване) на станцията:

МКС лети в ниска околоземна орбита – до 435 км над Земята. Станцията се движи със средна скорост около 27 743,8 км/ч, извършвайки 15,7 орбити на ден. Общата маса на МКС е около 420 000 кг. Дължината й е 73 м, широчината – около 60 м, височината – 27,4 м.

На борда е предвидено да живеят до 6 души екипаж. Станцията сега се състои от 15 модула, от които пет руски, седем американски, един европейски и един японски. Канада построи роботизираната ръка “Канадарм”, монтирана от външната страна на станцията.

Името „Международна космическа станция“ представлява компромис, сложил край на споровете за подходящо име на станцията. Първоначално предложеното име „Космическа станция Алфа“ е отхвърлено от Русия, понеже то би намеквало, че станцията ще бъде нещо съвършено ново, като се има предвид, че Съветският съюз вече е използвал осем орбитални станции преди извеждането на МКС в орбита. Руското предложение станцията да се нарече „Атлант“ от своя страна е отхвърлено от Съединените щати, поради опасения в сходство с „Атлантида“, името на легендарния континент потънал в океана. Използването на „Атлант“ също би причинило объркване с американската совалка „Атлантис“.

Международната космическа станция е най-яркият изкуствен спътник на Земята. Яркостта й достига до -4 видима звездна величина, която е съизмерима с тази на Венера. Станцията е видима и от България и от тук може да следите къде се намира МКС и кога може да я наблюдавате.

https://www.heavens-above.com/main.aspx