Образование Олимпийци

193-ма състезатели от 9 страни ще участват в X Международен есенен турнир по информатика в Шумен

За десети път в Шумен ще се проведе Международен есенен турнир по информатика (IATI)

В десетия юбилеен Международен есенен турнир по информатика (IATI) ще участват 193-ма състезатели от 9 държави – Азербайджан, Армения, България, Молдова, Полша, Сърбия, Румъния, Русия и Швейцария. MediaBricks.bg ще е горд медиен партньор на надпреварата, която ще се състои в Шумен от 21 до 25 ноември 2018 г.

Турнирът се провежда за първи път през 2009 година по инициатива на Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев – председател на Националната комисия по информатика към МОН.

И тази година домакин на турнира ще е Община Шумен, а негов патрон Любомир Христов, кмет на града. Председатели на организационния, научния и технически комитети са съответно Бисерка Йовчева, Емил Келеведжиев и Антон Шиков.

Организатори на турнира са Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала Софт.

Турнирът е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи:  младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен на средното училище. Организаторите са поканили за участие в турнира двата национални отбора по информатика на България в старша и младша възрастова група.

През 2017 година в състезанието участваха четири от петте най-силни държави – Румъния, Полша, Русия и България, утвърждавайки турнира като едно от най-престижните състезания в света.

Първоначалната програма на турнира е:

  • 21.11. – ден за пристигане
  • 22.11. – ден за екскурзия и practice session.
  • 23.11. и 24.11. – състезателни дни
  • Награждаването ще е на 24.11. от 19:30 в Арена Шумен
  • 25.11. – ден за отпътуване.

Повече за турнира може да намерите на http://iati-shu.org